Hjælp det er sommerferie…

Sommerferien står for døren, og det er tid til årets store arbejdsafvænning.
Det kan tage uger at komme ned i gear, og mange oplever kriser og det, som er værre.

Af Thomas Milsted

Det er ikke nemt at slappe af.
Det er ikke nemt at skulle være nærværende over for sine børn, ægtefælle og sig selv.
Det er nu, man opdager, om man har et liv, eller om det kun er arbejdet, der kan udfylde det enorme tomrum af meningsløshed, der ofte opstår, når tiden og kedsomheden tillader frivillig eller ufrivillig refleksion.
I Danmark er arbejdsidentitet blevet en vigtig del af  vores identitet, og arbejdslivets normer og kultur har derved gennemtrængt den måde, hvorpå vi ser os selv og hinanden.
Vi er vores arbejde. Vi er noget i kraft af vores arbejde. Arbejdet er blevet det, som giver vores liv mening og indhold. Det, som placerer os i statushierarkiet og får os til at føle selvtillid og i små strejf… selvværd.
Dette kan meget vel være en stor del af forklaringen på, hvorfor så mange går ned med stress. I takt med at flere og flere mennesker i dette land vælger at påtage sig denne nye arbejdsidentitet, udvikler vi kulturelle værdier og normer om, at lediggang er roden til alt ondt, at afslapning er lig med dovenskab, og at det enkelte menneskes værd kun kan måles på den indsats, der lægges på arbejdsmarkedet.
Hvad du laver i din fritid har ingen værdi. Og da specielt ikke, hvis du ikke laver noget. Forestil dig, at du om mandagen blev spurgt, hvad du havde lavet i weekenden, og du svarede: ”ik’ noget”. Pinligt, ikke sandt?

Spørgsmålet er nok ikke, om vi kan slappe af,
men om vi tør!
Tør du?
Tør du slukke din mobiltelefon?
Tør du lade din computer samle støv et par uger eller tre?
Tør du være utilgængelig et par uger?
Tør du rejse ind i dig selv i stedet for at skulle erobre de i forvejen overfyldte og larmende turistmekkaer?
Tør du have en sommerferie uden planer, hvor familien bare vågner af sig selv hver morgen og derfra tager udgangspunkt i, hvad den har lyst til at lave den dag?

Hvor familien i fire uger lever uden planer, strukturer og prioriteringer?

Hvis du skal have en god og afstressende sommerferie, vil jeg råde dig til følgende:

Slap af og kobl fra.
Brug ferien til at slappe af og komme væk fra hverdagen og arbejdet. Brug tid på aktiviteter, der ikke har andet formål end at være formålsløst. Din krop har brug for at komme af med alle spændingerne, og din hjerne har brug for at blive stimuleret på andre måder.

Afstem familiens forventninger.
Hold familieråd og snak om, hvad I hver især har lyst til og forsøg at imødekomme alles ønsker og forventninger. Når jeg er på ferie med min familie, slapper vi af hele formiddagen, og om eftermiddagen skiftes vi til at bestemme, hvad vi skal lave.
Tag en lang sammenhængende periode.
Alt afhængig af hvor stresset du er, kan det godt tage lang tid at komme tilbage til nulpunktet. Jeg mener ikke, at vi kan komme helt ned i gear på mindre end tre til fire ugers tid.
Sænk ambitionsniveauet.
Find en base og tag kun væk fra den hver tredje dag. Hvis I er fire medlemmer i familien, så vælg en ting hver I vil se, og lad resten være op til spontaniteten. Bliv så vidt muligt på basen det meste af dagen.
Kontroller selv din tilgængelighed.
Hvis du gradvis har brug for at trappe dit arbejde ned, så vælg en time om dagen, hvor du kan tjekke mails og telefonbeskeder. Børnene sover tit længe i ferien, så gør det, før de vågner, og gør det kun den første uge. Så bør du være helt utilgængelig. Selvom det kan være provokerende, er det vigtigt at fjerne sin ”være-på-afhængighed”.
Alle skal have mulighed for at være sig selv.
Du skal mindst en time om dagen kunne være alene og gøre lige præcis det, som du har lyst til. Ellers er du ikke i stand til at være nærværende. Det kunne være at læse avis i fred. Meditere eller bare ligge på stranden uden at blive forstyrret.
Bliv sund.
Brug ferien til at få gang i det sunde liv. Det er nu, du har tid til at lave sund mad. Snitte, skære og sammensætte sunde salater. Det er nu, du har tid til at motionere på den sjove måde. Spil tennis eller beach volley, cykl, gå nogle raske ture. Hvem ved – måske når du at blive afhængig af det sunde liv.
Mærk livet.
Brug ferien til at finde tilbage til nydelsen, velværen og lykken. Find humoren frem og brug også ferien til at lave en masse fis og ballade og andre livsbekræftende sysler.

For som den kloge mand Leonardo da Vinci sagde: ”Gå væk nu og da, og hvil dig lidt; for når du kommer tilbage til dit arbejde, vil din dømmekraft være sikrere, eftersom det at blive ved at arbejde hele tiden vil bevirke, at du mister dømmekraften…”

Se, det var kloge ord, og jeg vil opfordre til, at du efterlever dem hele året, kun afbrudt af korte perioder med arbejde. God sommerferie.